Obecny czas: 2010-09-07, 11:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: WARHAMMER Fantasy Roleplay 3ed jeszcze w tym roku!
PostWysłany: 2009-11-19, 22:14 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Festung Breslau
Gadu Gadu: 2414668
Z opinii ludzi, ktorzy widzieli i przede wszystkim, grali juz w trzecia edycje wynika, ze wcale nie jest tak zle, jak zakladasz. Owszem, sa kostki. Owszem, sa karty, zetony i takie tam. Ale to sa tylko usprawnienia, to dalej jest naprawde miodny RPG.

Ja nie jestem az tak sceptyczny. Wiecej, ciesze sie, ze wydawcy siegaja po nowe rozwiazania, bo gdyby tego nie robili dalej chodzilibysmy po lochach z tymi przekletymi 11 stopowymi kijami :D

Gre ocenie ostatecznie jak zobacze i zagram, ale jak na razie jestem naprawde bardzo pozytywnie do niej nastawiony.

A co do Dedekow jeszcze - to znow poszedles zla droga. Toz 4 edycja nie ma sensu bez battlematy i figurek (i to jest zdanie ludzi, ktorzy w ta gre graja, a nie moje). :)

Teraz już wiesz, widzisz jak to jest | Pośród kościołów, urzędów, cmentarzy i dyskotek jesteśmy jak ruchomy cel | Musimy biec, a ty musisz nas szukać porównując do tych wszystkich rzeczy, jakie widziałeś w telewizji i jakie tylko w telewizji można zobaczyć | Chociaż przecież nie od dziś wiadomo, że telewizja kłamie, a oryginały nie istnieją
What would you give to live your life again...? | What would you change with a second chance...? | And could you learn from the mistakes...? | I don't know, I don't know...I....don't know

Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  

PostWysłany: 2009-11-20, 00:17 
Przybysz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro. dystrykt Stare Miasto
Gadu Gadu: 6713787
Ziolo napisał(a):
(...)to dalej jest naprawde miodny RPG.

skoro tak mówisz...
ja jednak cały czas się boję, że stary, dobry, młotek więcej urody na tej operacji straci niźli zyska :/

PostWysłany: 2009-11-20, 08:25 
Przybysz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Gadu Gadu: 4036564
Skoro już zostałe nie-wprost wywołany do tablicy...

Obiektywnie rzecz biorąc, WFRP 1st Ed. jest grą przestarzałą, a jej rzekoma wyższość może wynikać jedynie z sentymentu, jaki gracze doń żywią.

Kompletnie losowa mechanika kreacji postaci sprawia, że uzyskanie postaci, którą gracz chciałby grać jest praktycznie niemożliwe. Zgoda, większość graczy z tego rezygnuje w części bądź w całości, niemniej tak stoi w podręczniku. Pomysł kulania na wartości cech natomiast, z którego, o ile dobrze pamiętam czasy mojej gry w Młotka, wszyscy radośnie korzystają, sprawia, że równowaga gry już na samym początku wyskakuje z krzykiem przez okno.

Rozwiązywanie konfliktów za pomocą rzutów procentowych również nie jest proste ani naturalne. Jest to metoda tak samo arbitralna, jak użycie dowolnej innej skali, a twierdzenie, że skala 0-100 jest w jakiś sposób lepsza to czysta numerologia. Można natomiast dowieść, że dwucyfrowe wartości w praktyce są trudniejsze do opanowania, bo mózg kiepsko sobie radzi z ich dodawaniem i odejmowaniem. Tutaj przydałby się krótki wykład quada na ten temat, dość powiedzieć, że przez to mamy bardziej pod górkę niż choćby w WoDzie (który za to ma inne wady).

Nie wszystko co stare i znane jest z definicji dobre, a nowości nie powinniśmy się bać.

Tego... Rzekłem! Howgh.

PostWysłany: 2009-11-20, 21:01 
Przybysz
Awatar użytkownika

Gadu Gadu: 2336310
Zauważcie, że takie planszówkowe podejście (mi się nawet podoba, ponoć mechanika jest nawet prostsza niż w poprzednich edycjach, a karty sprawiają, że wszystkie skille ma się pod ręką i nie trzeba wertować podręcznika) ma przede wszystkim silny charakter marketingowy. Dodatkowe kostki okej, kupisz, ale u nas, po naszej cenie (40zł za 12 sztuk), to samo - dodatkowe zestawy kart z profesjami, skillami itd. Ba, sama podstawka to $100, a zawiera sumarycznie niecałe 300 stron we wszystkich podręcznikach, które chyba nawet nie są w twardych oprawach. To troszkę dużo jak na budżet przeciętnego polskiego gracza, szczególnie tego początkującego, bo to on był zawsze targetem warhammera. Ja chciałbym jeden podręcznik, niech będą nawet te kostki, ale za połowę ceny. Skille na kartkę potrafię sobie przepisać. A tak na prawdę, to zobaczymy jak gra się zaprezentuje pod względem fabularnym, wtedy można myśleć o zakupie.

Stay! No pain too bad - No track too steep
Fate! - I’m bound to live my destiny
Hail! - My longing for eternity

Profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostWysłany: 2009-11-20, 22:50 
Plebejusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocek//smocza jama
Gadu Gadu: 9678663
Taka ciekawostka dotycząca zdzierczo wysokiej ceny: WFRP 3ed z racji bycia w pudełku i posiadania kostek traktowana jest jako gra, a nie książka, czyli obłożona 22% VAT. Gdyby nie to kosztowałaby około 230 zł - czyli już nieco sensowniej.

But we are dragons. We are supposed to be cruel, cunning, heartless and terrible. But this much I can tell you, you ape... we never burned and tortured and ripped one another apart and called it morality.

Profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostWysłany: 2009-11-20, 22:57 
Przybysz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro. dystrykt Stare Miasto
Gadu Gadu: 6713787
TOR napisał(a):
Obiektywnie rzecz biorąc, WFRP 1st Ed. jest grą przestarzałą, a jej rzekoma wyższość może wynikać jedynie z sentymentu, jaki gracze doń żywią.

przestarzałą. no racja - szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatnim razem grałem w "czystą mechanicznie" 1ed. Nasz MG od samego początku miał skłonności do ulepszania systemu. można rzec, że jego obsesją jest dążenie do tego by mechanika była jak najbliższa ideału. (tzn. oddawała rzeczywistość)

TOR napisał(a):
równowaga gry już na samym początku wyskakuje z krzykiem przez okno.

a kto powiedział, że wszyscy "bohaterowie" muszą być równi i mieć po tyle samo punkcików na karcie? ;) dla mnie to nie jest żaden minus wręcz naturalna kolej rzeczy - w podręczniku zakładano, że nowa postać jest osobą która dopiero wyruszyła na szlak, z bardzo różnych przyczyn - dlaczego np. hobbit zielarz, krasnoludzki najemnik, człowiek woźnica i elfi minstrel, niezależnie od wcześniejszych doświadczeń i przeżyć mają być - po rozłożeniu na czynniki pierwsze - idealnie równi i wyważeni? :)

TOR napisał(a):
dwucyfrowe wartości w praktyce są trudniejsze do opanowania, bo mózg kiepsko sobie radzi z ich dodawaniem i odejmowaniem

kurde, jak my graliśmy to modyfikatory ograniczały się do +/-10,20,30. kiedy patrze na kartke i widze w statach WW-33, MG mówi +20 to nie mam problemów z wynikiem (np. dzielenie puli kostek w WoDzie wydaje mi się bardziej skomplikowane;) No chyba, że mistrzu daje modyfikatory 2silnia*13-3kw. (liczby dwu i jedno cyfrowe xD)

Nie miałem na myśl, że "WFRP to system idealny i wara od niego" bo gdyby tak było to nie wprowadzilibyśmy z bratem tylu zmian (szczerze mówiąc czasami się gubimy które zasady są od autora a które od nas ;P). Pisząc posta w tym temacie chciałem wyrazić swoje obawy, że Warhammer z kultowego już rpg na z każdą edycją przeobraża się powoli w skomercjalizowaną maszynkę do zarabiania pieniędzy na dzieciakach które nagrały się w cRPG i mmoRpg typu WoW, których głównym celem podczas grania w 3ed. będzie "dużo wydropować i wylevelować skile"

ehh...ostatni post w tym temacie. być może jak spróbuję to się przekonam ale jakoś mi się to nie widzi ;P

PostWysłany: 2009-11-21, 12:27 
Przybysz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Gadu Gadu: 4036564
syd napisał(a):
[...]można rzec, że jego obsesją jest dążenie do tego by mechanika była jak najbliższa ideału. (tzn. oddawała rzeczywistość)
[...]
dlaczego [...] niezależnie od wcześniejszych doświadczeń i przeżyć mają być - po rozłożeniu na czynniki pierwsze - idealnie równi i wyważeni? :)

Z dwóch powodów:
(1) Za każdym razem kiedy próbujemy urealnić gry fabularne, bóg zabija kotka. Pomyśl o kotkach.
(2) To jest gra i w pierwszym rzędzie mamy się dobrze bawić, a gracz, którego postać nie dorasta do pięt pozostałym, nie będzie się dobrze bawił. "Realizm", a właściwie -- spójność świata, sens ma jedynie tak długo, jak długo służy zawieszeniu niewiary.

Ale to jest temat na dłuższy wywód. Zapraszam na prelekcje o zabijaniu kotków, z pewnością się z taką we Wrocławiu pojawię przy najbliższej okazji. Można mnie też zaczepić przy piwie. ;)

BTW: 230 PLN za grę to nie jest komercja, to patologia. Argh.

PostWysłany: 2009-12-04, 18:28 
Wolny Obywatel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro(dawniej Bajer)
Gadu Gadu: 9389700
Kilka linków się już w dyskusji pojawiło, tutaj zebrane są takie, których nie widziałem. M.in. opinie osoby odpowiedzialnej za linie II edycji.

Eclipse Phase - The Roleplaying Game of Transhuman Conspiracy and Horror
http://www.eclipsephase.com/

PostWysłany: 2010-02-03, 00:11 
Przybysz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Gadu Gadu: 0
czesc wszystkim,

wrzuce pare groszy od siebie a dokladnie przekleje to co wlasnie napisalem w innym temacie

Dla waszej informacji na bierzaco od kiedy sie pojawilo prowadze Dark Heresy (100 lat temy D&D i Alternity a pozniej WFRP2) a obecnie jestem po 4 grach w WFRP3.

Poczatki były trudne glownie ze wzgledu na kiepskie zorganizowanie sie graczy z kartami i to ze nie wszyscy dobrze wladaja angielskim ale doswiadczenie przynosi rezultaty i powiem ze na dzisiaj już bardzo pozytywnie caly czas zaskakuje mnie jego plastycznosc i wrecz nieskonczona mozliwosc interpretacji tego co sytem sprawia. Ten pełnokrwisty RPG pobudza mozliwosci/opcje dzialania graczy i ich kreatywnosć a mi jako mistrzowi szczegolnie pomaga gdy prowadze juz 5 czy 6 godzine i ze zmeczenia brakuje mi pomyslow przedstawienia tego co sie dzieje a nie chce odwalac badziewia i wowczas system inicjuje nowe pomysly w mojej glowie a wrecz podaje mi je na tacy.

Dorzuce jeszcze ze moja dziewczyna dopiero zaczela przygode z RPG. Jest po 3 grach w Dark Heresy i teraz grała z nami w WFRP3. Jej zdanie jest takie że caly czas nie wie jak to wszystko dziala (mowa o technice systemu) w Dark Heresy i nie wie co moze zrobic a co nie a tutaj wszystko moze zrobic. Dla dodania backgroundu ona gra w WFRP3 szarym magiem i zwykly czar sztuczka magiczna juz daje nieskonczone mozliwosci.

na dzisiaj wystarczy bo juz pozno :D

pzdr

przekleje jeszcze cos co napisalym w innym temacie co moze rozjasnic powyzsze moje przemyslenia:

"Precyzując:

Parę razy zdarzyło mi się (raz w WFRP3) prowadzić przez całą sesję batalię, bitwę o wielu scenach i epizodach. Zwyczajnie w sesji dominowała walka , walka i jeszcze raz walka.

Jednym z wielu wyzwań w takich grach jest oryginalny, niepowtarzalny i interesujący opis powtarzającej się walki, samego zwarcia. Sesje bitewne wymagają od MG świetnego zorganizowania, przygotowania i potrafią być bardzo, ale to bardzo eksploatujące. WFRP3 wręcz podsuwa nowe pomysły, kreuje niespotykane i niebanalne sytuacje znacznie ułatwiając MGowi ale i graczom plastyczny opis i niepowtarzalne posunięcia."

PostWysłany: 2010-02-14, 16:10 
Przybysz
Awatar użytkownika

Gadu Gadu: 243336
Bylem, zobaczylem i ... mam mieszane uczucia. Ale moze to dlatego, ze nic mnie juz nie cieszy i w wieku prawie 28 lat jestem starym, zgnusnialym, wiecznie marudzacym i pierdzacym na wszystko krasnoludem.

No ale do rzeczy. Obejrzalem i czuje, ze cos we mnie zostalo zabite. To juz nie jest Warhammer... To jest cos nowego, na co przylepili naklejke z dobrze znanym mi napisem. Czy to dobrze? Czy to zle? Patrzac z pozycji starego wygi, milosnika turlania kostkami --> bardzo zle. Natomiast gra celuje w nowych odbiorcow, szuka nowych twarzy, osob, ktore pokochaja system, grajac w niego po raz pierwszy.

Strasznie wkur.... wkurkowalo mnie to, ze nie ma juz zwyklego turlania, tylko zamiast tego sa jakies znaczki na kostkach. Co to ma byc?!? Forum nie pozwala na przeklinanie, wiec w tym miejscu prosze sobie wstawic krasnoludzka wiazanke z glebokich sztolni. Dla mnie to byla jedna z esencji grania... ze postacie w II byly nierowne? Dla prawdziwych graczy jest to zrodlo zabawy, a nie frustracji (bol przepony z powodu kolejnego krytycznego zlego losowania zrecznosci :D). Mogli zmienic WSZYSTKO tylko nie KOSTKI !! !! !! To jest akt przepoteznej herezji!!

I troche nie bardzo przekonuje mnie to, ze nowy system daje doskonale mozliwosci, ze mozna 'robic wszystko' i ze stwarza nowe sytuacje/mozliwosci itp. Totalna bzdura. Bo przypisujecie w tym momencie systemowi cos, co w ogole nie jest tam napisane. Rozumiecie? W I i II byly opisane mozliwosci zrobienia przeroznych rzeczy, ale do cholery to nie byl kaganiec tylko podana receptura na dana akcje, jesli chcemy dokladnie korzystac z podrecznika! W III po prostu z tego zrezygnowano. I to uproszczenie dla debili ma byz pozytywem? Ok to idac tym torem myslenia stworzylem wlasnie idealny system.

Yarpenn RPG. Robcie co chcecie, wszystko jest w Waszych glowach. Zero ograniczen. Fajny, nie?

I do tego cos, co bylo gwozdziem do trumny. Angielska wersja i prawdopodobny brak przyszlej polskiej wersji. IMHO trzeba byc masochista z nadmiarem wolnego czasu, zeby w to brnac (sorry Ziolo :P). Co czyniki ludzi myslacych czasem o przyszlosci/rodzinie/zapieprzaniu po kasiore na chleb niegodnymi tego jakze przewspanialego systemu.

I nie, nie gralem. Wyszedlem. Moze zagram. Ale sie boje. Ze calkiem ten system znienawidze.

PostWysłany: 2010-04-16, 21:14 
Wolny Obywatel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro(dawniej Bajer)
Gadu Gadu: 9389700
http://paradoks.net.pl/read/13629
Korupcje i mutacje w Warhammerze 3, od FFG

Eclipse Phase - The Roleplaying Game of Transhuman Conspiracy and Horror
http://www.eclipsephase.com/

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość